Hvor alt begynte

I 2003 dro Cathrine til India for første gang. Tredje stopp på reisen var Khajuraho og allerede første dagen ble hun kjent med Aryan*, en fattig sykkelrickshawmann med mange barn. Cathrine reiste alene og satte stor pris på vennskapet som etterhvert utviklet seg mellom dem. Cathrine kunne ikke hindi og Aryan* veldig lite engelsk, men med litt tålmodighet, rekvisitter og kroppsspråk kommer man ganske langt. Timene hun tilbakte i Aryan's sykkelrickshaw satte sterke spor og 14 år senere er han den direkte årsaken til stiftelsen av Ganpati Norge.

Etter det første besøket i Khajuraho drømte Cathrine om å hjelpe Aryan* og den store familien hans - og andre som var i samme situasjon. I 2005 dro hun tilbake til India og det ble et hyggelig gjensyn med Aryan* i Khajuraho. Denne gangen ble hun og reisefølget Siv Anita invitert hjem til han og familien. Familien levde under veldig enkle kår i en liten landsby litt utenfor Khajuraho. Familien servert te og barn kom løpende fra alle kanter for å se på dette besøket! Det ble virkelig stor ståhei i landsbyen og en hyggelig ettermiddag sammen med familien. Det gjorde sterkt inntrykk å se hvordan de og naboene levde og ønsket om å kunne hjelpe ble større. Aryan* fikk penger av Cathrine og hennes familie slik at han kunne kjøpe seg sin egen sykkelrickshaw så han slapp å bruke penger på å leie. Mer enn det var det ikke mulig å gjøre den gangen.

I 2011 dro Cathrine tilbake sammen med samboeren sin, Espen. De klarte ikke å få tak i Aryan*, men fikkhjelp til a dra på overraskelsesbesøk til familien (noen som arbeidet på hotellet de bodde på visste hvor Aryan* og familien bodde). Familien ble naturlig nok veldig overrasket - og veldig glade. Aryan* selv var i Dehli og lette etter sesongarbeid der siden turistsesongen i Khajuraho var på hell. Cathrine og Espen syns det var litt trist at de ikke fikk truffet Aryan* selv, men det ble et hyggelig gjensyn med resten av familien. Også denne gangen fikk familien, som nå telte 9 barn, litt finansiell hjelp av Cathrine og familien hennes.

Aryan* og familien hans har hele tiden hatt Cathrines telefonnummer, og Aryan* har ringt henne noen få ganger for å si hei. Siste gangen Cathrine snakket med Aryan* var våren 2014. Nesten to og et halv år senere, høsten 2016, fikk Cathrine flere oppringninger fra et indisk telefonnummer. Personen i andre enden snakket kun hindi og det eneste Cathrine forsto var "Aryan*" og "Khajuraho". Etter flere forsøk ble det klart at det var Aryans* barn som ringte og at Aryan* selv var død. Mer enn det var det ikke mulig for Cathrine å forstå.

Cathrine bestemte seg for å gjøre en innsats for å finne ut hva som hadde skjedd med Aryan*og hvordan familien hans hadde det. Hun fant frem til Vio Meena Soni og Friends in Khajuraho. De var mer enn villige til å hjelpe og i desember 2016 besøkte de familien for første gang. Det viste seg at Aryan* døde i 2014, ikke lenge etter den siste samtalen med Cathrine. Aryan* døde av sykdom, men mangel på helsetjenester, underernæring kombinert med hardt fysisk arbeid over tid bidro til at det gikk slik det gikk med Aryan*. Det som i utgangspunktet skulle være litt nødhjelp til Aryans* etterlatte utviklet seg til et større prosjekt hvor Cathrine, hennes familie og nærmeste venner forsøker å gi alle barna en bedre framtid.

Men hvorfor stoppe der? Det er mange barn og unge i dette området som kan trenge litt hjelp for å få en bedre hverdag og en lysere framtid. Erfaringene vi har fra å hjelpe denne familien viser hvor langt man kan komme med veldig lite penger, sett med norske øyne. Og vi har jo allerede en god, engasjert og pålitelig samarbeidspartner i Khajuraho. Vio og hennes familie var allerede involvert i flere små prosjekter og hadde nettopp startet sin egen lille "etter-skolen-skole" for fattige barn i nærområdet. De jobber stadig med å utvide sine prosjekter- og det er nettopp det som gjør Ganpatis arbeid mulig.

*Navnene er endret for å beskytte familiens identitet


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg