En fattigdomsreduserende kamp mot plastsøppel?

Så langt har vi fokusert på utdanning og kamp mot analfabetisme og det vil vi fortsette med. Utdanning er viktig, men vil isolert sett ikke gi inntekt på kort sikt. Vi jobber fortsatt målrettet med utdanning, men når vår partner Friends in Khajuraho foreslo et nytt prosjekt for oss kunne vi ikke si nei til å bidra. Plastsøppel generelt, og plastposer spesielt, er et stort problem i India og også i Khajuraho. "Søppelbildene" i dette innlegget er tatt av Vio Meena Soni under en kveldstur 23.mai i år. I tillegg til forsøpling er plast et stort miljøproblem ved at brenning av plastsøppel er en av de store årsakene til giftig luftforurensning i India. Vi skal rett og slett være med å jobbe for å redusere bruken av plastposer i Khajuraho og 28.mai fikk vi uventet drahjelp fra lokale myndigheter; de annonserte at de har vedtatt et forbud mot salg og bruk av plastposer i kommunen. Myndighetene i New Dehli har tidligere i år vedtatt et lignenede forbud for sitt område. Implementeringen av dette prosjektet kommer nok til å ta litt tid - som det meste som skal skje i India. Markedet vi ville prøve og skape er likevel plutselig tilstede så nå må vi hoppe litt. I dette innlegget skal vi gi dere et innblikk i hva et "tøyposeprosjekt" vil innebære (bloggen fortsetter under bildet).

Hva er dette "tøyposeprosjektet"?

 • Et miljøtiltak fordi det vil gi et alternativ til plastposer. Posene blir laget utelukkende av resirkulert og donert tøy (klær og stoffer). Prosjektet inneholder også holdningsskapende arbeid.

 • Et fattigdomsbekjempende tiltak; prosjektet vil starte med 2-3 fattige kvinner/enker og gi dem opplæring, utstyr og materialer. Dette vil være gratis for dem, og prosjektet vil også bistå med distribusjon/salg. Dette vil gi kvinnene mulighet til inntekt , større uavhengighet og fellesskap med andre.

 • Det vil gi kvinnene mulighet til å utvikle ferdigheter. Å sy handleposer er ikke så vanskelig, men tanken er å utvikle produktspekteret etterhvert som kvinnene blir flinkere. Her tenker vi både på det lokale markedet, og også turister. Kanskje noe kan selges her i Europa? Prinsippet er uansett å bruke gamle klær/stoffrester/donert materiell på ulike måter - det er dette som vil være særpreget ved våre produkter.

Hvem jobber med dette?

Dette er et prosjekt Vio i Friends in Khajuraho Association har tatt initiativ til. Vi i Ganpati bidrar med det vi kan.

Hvordan skal det gjøres?

I kortversjon;

 • Leie inn ei lokal dame med sykunnskaper til å lede prosjektet (Vio vet hvem hun skal spørre).

 • Ideelt sett finner vi også en eller to som vil jobbe frivillig med dette i startfasen (turister/andre som ønsker å dra for å jobbe ubetalt med dette. Av kulturelle årsaker bør det være en kvinne - eventuelt et par). Ta gjerne kontakt med oss om du er på utkikk etter en litt annerledes og meningsfull indiareise og tror dette kan være noe for deg/dere.

 • Samle inn materiell og utstyr (stoffer/klær/sytråd/broderingstråd/nåler/symaskiner/glidelåser/knapper etc). Mest mulig av dette samles inn lokalt.

 • Lære opp sydamene. Her tenker vi først og fremst å gi kvinnene opplæring innenfor prosjektet.

 • Utvikle produkter og produksjonsteknikker som gir holdbare poser/bager og som har et design som fungerer i hverdagen til lokale familier.

 • Selge poser til lokale butikker. Alle inntekter går til kvinnene- vi skal ikke ta noen form for provisjon. På sikt kan kanskje prosjektet bære kostnadene knyttet til prosjektlederen selv.

 • Selge produkter på lokale markeder/utvalgte lokale butikker

 • evnt også selge noen av de bedre/mest egnede produktene i Europa.

 • Prosjektet kan bruke skolelokalene til Friends in Khajuraho (A Different School), men kvinnene kan også jobbe hjemme.

Hva kan Ganpati bidra med i prosjektet?

 • Bidra til finansiering av prosjektleder

 • Samle inn materiell og utstyr. Dette kan vi ta med/sende/sende med folk som skal til India- alt ettersom. Klær vi får som kan brukes av fattige mennesker lokalt vil fortsatt deles ut til dem.

 • Selge produkter på hjemmesiden når vi kommer så langt. Vi kan også prøve å få noen produkter i butikk om produktene er gode nok/egnet.

 • Bidra inn i utviklingen av prosjektet gjennom deling av ideer etc. Det vil være opp til Vio hva hun ønsker bistand til og hjelp med.

Dette prosjektet er under planlegging og oppstart og det er endel praktiske ting som må på plass. Vi er likevel såpass optimistiske på prosjektets vegne at vi velger å gå ut offentlig med dette.

Vi gleder oss!


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg