Framtidsdrømmer

Før skoleprosjektet tok ferie fikk elevene en oppgave fra oss; skrive og/eller tegne hva de syns om "skolen" vår og/eller hva de drømmer om og/eller liker å gjøre. Dette er en veldig uvant øvelse for indiske barn. Barn i Norge snakker mye om hva de skal bli når de blir store, men mange indiske barn oppmuntres ikke til dette på samme måte. De lever mer "her og nå" og forholder seg til hva som er, ikke hva som kan bli. Dette gjelder spesielt for underpriviligerte barn, slik elevene våre er. I tillegg er de ikke vant med å snakke fritt og åpent om det de har på hjertet ovenfor autoriteter, slik som læreren er for dem. Vi er opptatt av å lære dem å tenke og snakke fritt og åpent, men det er selvfølgelig ikke noe de blir gode på "over natta". 11 av våre 15 elever var tilstede i denne timen, de tok godt i mot oppgaven vår og svarte så godt de kunne. Svarene fra elevene er oversatt fra hindi til engelsk av Vio og Vijay, og så videre til norsk av oss.

Navnene er selvfølgelig endret for å beskytte barnas identitet, men vi holder "orden i persongalleriet" slik at elevene har det samme navnet hver gang vi omtaler dem. Alle elevene våre som er under 14/15 år går forøvrig på vanlig skole (det er en forutsetning for å delta i timene våre at man går på skolen hvis det er mulig). Blant de eldre elevene har noen skolegang eller går på skole, mens andre knapt har vært innom skolesystemet. Felles for dem alle var likevel at de stort sett var funksjonelle analfabeter før vi startet undervisningen i april 2017.

Her er det de leverte inn til oss (se bilder og tegninger nederst)

Dipika* (jente) ca 16 år (Har fullført grunnskolen og går fortsatt på skole): Jeg liker klassen veldig godt. Å være lærer er min drøm. Jeg liker å studere og jeg liker læreren, som lærer bort veldig godt og han forklarer alt veldig godt til oss. Jeg forstår det han snakker om i timene. Jeg vil studere nok til å stå på egne bein og bevise verdien av min mor og min fars navn. Og jeg vil lære om musikk og henna-tatovering også. Dette er hva jeg tenker om mine drømmer. Tusen takk.

Ishaan* (gutt) ca 16 år (Har fullført grunnskolen. Er arbeidsledig/tar strøjobber): Jeg ønsker å gå på skole, jobbe i Khajuraho og forsørge familien min.

Roshni* (jente) ca 17 år (Har fullført grunnskolen, går på syskole( betalt av oss)): Jeg vil studere. Jeg liker å studere. Jeg lærer både hindi og engelsk. Jeg vil lære å male. Jeg vil lære å sy og jeg vil lære godt.

Amrita* (jente) ca 16 år (Har fullført grunnskolen, går på syskole sammen med Roshni): Jeg liker å sy og male.

Naveen* (gutt), ca 15 år (Har ingen skolegang og jobber som gjetergutt): Jeg ønsker å gå på skole og studere.

Prakash* (gutt), ca 22 år (Har ingen skolegang og er arbeidsledig/tar strøjobber): Jeg drømmer om å få meg en jobb. Jeg vil gå på skole.

Suma* (jente) ca 13 år: Jeg liker veldig godt å gå på skolen, Jeg liker å tegne/male. Jeg liker også å lære musikk. Jeg vil lære henna-tatovering. Jeg ønsker å gå på syskole, jeg liker veldig godt å sy.

Priya* (jente), ca 13 år: Jeg liker skolen, og jeg vil studere.

Raju* (gutt) ca 17 år (Har fullført grunnskolen. Er arbeidsledig/tar strøjobber): Jeg ønsker å studere og jeg liker å gå på skole. Jeg vil lære å lese. Jeg vil arbeide hardt.

De to minste gutta i klassen valgte å tegne framtidsdrømmene sine. De er så unge at de for det meste trener på å forme bokstaver og holde blyanten, så å skrive setninger ut fra eget hode er litt tidlig for dem. Den aller minste tegnet litt kunst til oss fordi han vil bli kunstner. Den andre gutten tegnet en bonde som passer på og vanner avlingen sin - så vi går ut fra at han vil bli bonde når han blir stor.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg