Tøyposeprosjektet har startet!

Tøyposeprosjektet er et litt rart navn- og det høres fort ut som "tøyseprosjektet", men det er virkelig ikke noe tøyseprosjekt. Men det handler om tøyposer! Mer konkret handler det om at Khajuraho har vedtatt et forbud mot plastposer for å bekjempe et stort lokalt miljøproblem. Det handler om vanskeligstilte kvinner, om inntektsmuligheter og kvinnenettverk. Ideen er forøvrig ganske så enkel; med symaskiner og stoffrester/gamle klær skal vanskeligstilte kvinner lage handleposer som deretter selges til lokale forretninger og privatpersoner. All inntekt går til kvinnene i prosjektet, og de får opplæring og støtte, tilgang på symaskiner og materialer uten kostnad. Prosjektet ble foreslått av Vio fra Friends in Khajuraho Association for et halvt år siden og vi har konkret jobbet med dette siden slutten av mai. I starten av september sendte vi avgårde penger til innkjøp av symaskiner, og mandag denne uka startet prosjektet. Det er viktig å komme raskt igang før andre etablerer seg på dette markedet og beslutningen om å finansiere oppstarten av prosjektet var enkel for oss. Vi vil bruke inntil 3200 kroner på prosjektet i 2017, hvorav 2000 kroner allerede er overført.

De to første kvinnene i prosjektet er Anushka* og Pari*. Anushka's ektemann er alkoholiker og datteren, Pari, har nylig sluttet på skolen etter at hun strøk til eksamen for 10.klasse. Anushka er veldig flink til å sy, har sydd mange vesker til eget bruk og er ansatt i prosjektet med ansvar for opplæring og design. Anushka er lønnet av prosjektet, mens de andre kvinnene får inntektene fra salg av produktene de lager. Prosjektet vil ta inn flere deltagere etterhvert, og den neste som skal inn i prosjektet er en kvinne som nylig ble forlatt av sin ektemann. Prosjektet tar utelukkende inn kvinner fra fattige familier og/eller kvinner med store familieproblemer da det er disse som trenger prosjektet mest.

Prosjektet har egne lokaler i andre etasje av The Different School og nå i starten er det aktivitet der fra klokka 11 til 13 mandag til torsdag- og de første "posene" er allerede laget. Til å begynne med vil det naturligvis være mye fokus på opplæring og design. Prosjektet har tre symaskiner, men vil trenge flere etterhvert som antall deltagere øker. Tanken er at kvinnene også skal kunne jobbe hjemmefra. Symaskinene i prosjektet er forøvrig hånddrevne slik at kvinnene ikke er avhengige av strøm for å sy.

Prosjektet ledes av Katherine fra England, som jobber som frivillig for Friends in Khajuraho Association fram til jul. Hennes jobb vil primært være å lete etter aktuelle design på nett, lage arkivsystem for ulike mønstre samt legge til rette for deltagerne. På sikt håper vi å utvide produktspekteret - og noe kan kanskje selges her oppe etterhvert. Vi får se hvor dette bærer hen, men mulighetene er mange og forretningsideen(e) er god(e)! Prosjektet er Friends in Khajuraho sitt ansvar og vår rolle er å støtte dem med det vi kan økonomisk og med donert materiell når vi drar ned på besøk. Hvis du har noe du tror prosjektet kan ha bruk for så ikke nøl med å ta kontakt med oss (nåler, tråd, knapper, stoffrester osv). Vi involveres også i utformingen av prosjektet og deltar i idéutvikling rundt framtidige utvidelser. Du kan lese mer om prosjektet på nettsiden til Friends in Khajuraho Association .

Prosjektet trenger hjelp til finansiering. Anuskha vil få 200-600 kroner i måneden, avhengig av hvor omfattende jobben hennes er. Selv om prosjektet baserer seg på bruk av donerte materialer vil det alltid være noe man trenger å kjøpe inn. Er dette noe du kunne tenke deg å bidra til så meld deg gjerne som fast giver til prosjektet, eller gi oss en øremerket enkeltdonasjon. Enkeltdonasjoner til prosjektet kan gis via Tøyposeprosjektets eget vippsnummer 12651 (du må bruke funksjonen "kjøp noe") eller direkte til kontonummer 3633 52 85888 (merk innbetalingen med "tøypose" så vi vet hva du vil støtte). Du kan selvfølgelig også gi en donasjon direkte til Friends in Khajuraho Association. Hvordan du gjør det kan du lese mer om her.

*Navnene er endret for å beskytte personenes identitet.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg