Undervisningsstart og sykdom

Mandag 11.september startet undervisningen opp igjen etter "regnferien"- tre uker tidligere enn planlagt. Vår faste lærer, Ravi, har lyst til å forlenge studieoppholdet sitt i Delhi med 2 måneder- noe vi syns er en god ide når han har muligheten til det. Etter å vurdert ulike alternativer valgte vi å bruke Vijay som vikarlærer da vi var veldig fornøyde med han de ukene han tok undervisningen i sommer. Elevene er ivrige etter å komme igang igjen og siden Vijay kunne begynne umiddelbart ble oppstarten fremskyndet.

Undervisningen foregår nå tidlig om morgenen og er utvidet med to timer, til seks timer i uka (fordelt på fire dager), og lærerlønna har økt noe (til ca 1350kr i måneden). Klassen deles opp for å kunne tilpasse undervisningen bedre. De to første undervisningsdagene gikk med til repetisjon da elevene har glemt mye de seks ukene ferien har vart.

I løpet av den andre undervisningsdagen fant Vijay ut av en av elevene våre, ti år gamle Anjana*, er syk. Hun hadde da hatt tyfoid en ukes tid og var veldig redusert. Tyfoid er en sykdom som dreper 150 000 mennesker i året, og uten behandling dør +/- 20 prosent av de som rammes. Behandles sykdommen tidlig og tilstrekkelig er det ikke så vanlig å dø av tyfoid. Anjana's* familie har ikke råd til å betale for behandlingen hun trenger (3-400kr), men det tar vi oss av. Familien hennes vil først ta en ekstra tur til den lokale tantramannen for en bønneseremoni (pooja), men etterpå sørger vi for at Anjana blir transportert til lege for behandling. Dette med tantramannen virker jo helt uforståelig på oss- men vi trenger ikke forstå det for å respektere familiens ønsker. Tikri er en veldig tradisjonell landsby og det må vi bare forholde oss til.

Kvelden før ukens tredje time var Vijay ikke helt i form så denne ble utsatt. Neste dag var han rett og slett dårlig, og en tur til legen avslørte at også han har tyfoid! Det tyder på at det er endel tyfoid i området nå. Vijay er ingen stor fan av tantramenn, så han startet sin behandling omgående. Undervisningen starter opp igjen når Vijay har blitt symptomfri.

Det ble en litt turbulent første uke, men det er samtidig godt å kjenne på at vi har nok fleksibilitet og "muskler" til å hive oss rundt og løse denne situasjonen også. Så krysser vi fingrene for at Anjana* kommer seg raskt. Hun vil også trenge et bedret kosthold i noe tid framover. Vi hjelper til med det også vi.

*Navnet er endret for å beskytte jentas identitet.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg