Barneekteskap

Denne problemstillingen har plutselig kommet oss helt tett innpå. Vio oppdaget at en av hennes nye elever, ei nå 17 å gammel jente, ble giftet bort til en mann i 40-årene i fjor. Hun har rømt hjem til foreldrene sine da ektemannen mishandler henne, men foreldrene støtter ikke skilsmisse da "divorce is bad". Skiller hun seg mot foreldrenes vilje er det reell fare for at familien snur ryggen til henne. Det eneste denne jenta vil er å bli uavhengig av sin ektemann, forsørge seg selv og skilles fra ektemannen. Hun bruker all ledig tid på å lære seg selv å sy i håp om å klare nettopp det. Da Vio oppdaget situasjonen jenta er i ble jenta selvfølgelig tilbudt en plass i Tøyposeprosjektet umiddelbart.

Barneekteskap har vært forbudt in India siden 1929, men selv om det er langt mindre utbredt enn før er det fortsatt en ganske vanlig praksis. Aldersgrensen for ekteskap i India er 18 år for jenter og 21 for gutter (fram til 70-tallet var aldersgrensen for jenter 15 år). Det inngås rundt 3600 barneekteskap i India hver eneste dag og delstaten Khajuraho ligger i, Madhya Pradesh, er blant delstatene hvor barneekteskap er mest vanlig. En undersøkelse viser at så mange som halvparten av gifte kvinner i Madhya Pradesh ble gift før de fylte 18 år. Andelen barneekteskap blant dagens unge ligger rundt 25 prosent. Barneekteskap har større konsekvenser for jenter enn gutter, men det rammer ikke bare dem; opp mot 40 prosent av Indias unge gifte menn giftet seg før de fylte 21 år. Distriktet Khajuraho er en del av er heldigvis ikke blant områdene hvor barneekteskap er mest vanlig i Madhya Pradesh, men det er likevel en problemstilling vi vil møte fra tid til annen. Barneekteskap er generelt sett mest vanlig på landsbygda og i fattige familier, og det er nettopp blant disse vi har våre tiltak.

Så lenge foreldrene ikke tvinger jenta til å flytte tilbake til ektemannen er hun forsåvidt trygg der hun er nå. Hun har også en tante hun kan være hos hvis det blir for vanskelig med foreldrene. Vi håper nettverket i Tøyposeprosjektet kan være til hjelp for henne framover, for hun er veldig preget av det hun har opplevd. Prosjektet kan også være et første skritt mot selvstendighet og egen inntekt. Vi kan per nå ikke gjøre så mye mer enn å støtte henne gjennom prosjektet, men deltagelse her gjør det mulig for Vio å følge henne tettere opp. Jenta har også en yngre søster, noe som selvfølgelig gjør oss litt bekymret. Lillesøsteren er imidlertid såpass ung at det et eventuelt ekteskap ikke vil skje helt med det første - så her har man tid til å jobbe forebyggende. Lillesøsteren er også elev hos Vio ved The Different School.

Dette er et eksempel på betydningen av å ha et prosjekt som Tøyposeprosjektet i tiltaksporteføljen. Skal prosjektet nå sitt fulle potensiale trenger det imidlertid støttespillere. Ønsker du å bidra kan du støtte prosjektet gjennom oss, enten som fast giver, med engangsdonasjoner via Vipps (nummer 120651-bruk funksjonen "kjøp noe") eller kontooverføring (kontonummer 3633 52 8588, merkes med "tøypose"). Du kan også støtte prosjektet direkte hos Friends in Khajuraho Association. Mer informasjon om donasjoner til dem finner du her. Prosjektet kan også støttes med donasjon av materialer og utstyr som vi kan ta med når vi drar ned. Kontakt oss for mer informasjon om dette.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg