Midnattsol og mørketid


Vi startet dagen med et besøk i lokalene til Tøyposeprosjektet og The Different School. Det er ordentlig trivelige og fine lokaler! Tøyposeprosjektet har litt pause akkurat nå på grunn av litt lite materialer, men med våre donasjoner (blant annet) blir det snart aktivitet igjen.

Vi fikk se symaskinene som vi har finansiert og også sett på reparasjonene vi har bidratt med på selve bygningen. Vi fikk også høre om videre planer for utnyttelse av lokalene og endringer de ønsker å gjøre. Det første på listen er å sette inn et vindu i klasserommet - og det setter de i gang med straks.

Etterpå tok vi turen inn til Khajuraho sentrum sammen med en av Aryan’s sønner og en kompis av Vijay. I tillegg til å tusle i gatene var vi innom et tempel og det store årlige markedet («Mela») de har her denne uka. Indiske markeder er veldig fascinerende - og dette markedet retter seg ikke mot turister. Det er hit indiske familier kommer en gang i året for finne kupp på ting de trenger til huset. Det er også karuseller og alt som hører med på et ekte marked. De fleste karusellene så forøvrig skrekkelig skumle ut for en sånn passe dressert nordmann.....

På ettermiddagen var det igjen tid for skole i Tikri. Vi hadde med oss en haug med kosedyr til ungene, og de fikk ta med til seg selv, søsken og venner. Veldig populært, selvfølgelig!

Den første timen foregikk på vanlig vis; Vijay sjekker først hjemmeleksene, så tester han elevene og gir de oppgaver. Oppgavene løses og rettes før de får nye hjemmelekser. Alfabetet de bruker her er mye mer komplisert enn hjemme- og det samme er grammatikken. Men ungene er ivrige og tørr å prøve og spørre- og tøyser litt med Vijay også. Det er virkelig gøy å se hvor vennlig og avslappet stemning det er. Her er det ingen som er redde for å svare feil og alle føler at de får til-på sitt nivå.

Geitene kom også hjem i starten av timen, og den lille geitekillingen gikk igjen fra fang til fang blant oss tre.

Del to av timen i dag ble brukt til å fortelle om Norge, snø, minusgrader, fjell, fjord, midnattsol, mørketid og Nordlys. Cathrine sto for undervisningen, med Vijay som tolk. Alle disse temaene er selvsagt veldig spennende og ukjent for dem. Alle barna (og de voksne) fulgte nøye med og stilte mange spørsmål. De lurte blant annet på hvordan vi kan overleve når det er så kaldt, hvordan vi får sove om sommeren og hvordan det er å leve med så lite dagslys, hva slags grønnsaker/korn vi dyrker og så syns de jo det bor fryktelig få mennesker i Norge! Til slutt fikk de se bilder av snø, fjell, fjord, midnattsol og Nordlys på Cathrines mobil.

Men dagen var jo ikke over ennå! Khajuraho har en årlig dansefestival som pågår nå- så vi dro med Vio og Leela for å se litt på det. Virkelig fascinerende saker, og langt unna det vi er vant med å se på scene i Norge!! Etterpå ruslet vi inn til sentrum og spiste vegetarpizza, drakk cola, skravla og flira masse!! Vi er ganske friske igjen takket være antibiotika, heldigvis. Det ble veldig seint før vi kom oss ut fra restauranten og på vei «hjem» møtte vi Vijay på motorsykkel; han var redd for at vi hadde gått oss bort og tok en tur ut for å se etter oss....men det var jo bare vi som var for travelt opptatt med å skravle!!

Da var 2 av 6 dager unnagjort, og vi har fortsatt mange ting å gjøre!


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg