Bukkene Bruse i India


Dagens skoletime i India handlet om norsk familieliv, utdanning, likestilling, Bukkene Bruse og troll!!

Likestilling selvfølgeliger rare greier for barna i Tikri, som lever i en veldig tradisjonell landsby. Særlig tenåringene fikk store øyne når de ble fortalt om pappaperm og at menn forventes å gjøre husarbeid og ta vare på barn på lik linje med kvinner. Vi fortalte også at mannfolk som definerte husarbeid, bleieskift og våkenetter som "damejobb" rett og slett vil slite med å finne ei jente å gifte seg med. Og at siden både kvinner og menn jobber så er ingen av dem avhengig av den andre - og at forholdet kun vil vare så lenge begge to ønsker det. Ja... Litt karikert blir jo disse beskrivelsene for å få frem poengene og kontrastene til deres eget samfunn, men så ville vi gi dem en innblikk i en annen måte å tenke på å ordne livene sine på. Barna fulgte som vanlig nøye med og stilte mange spørsmål. Vi fortalte også om hvordan utdanning fungerer i Norge og hvor viktig det er i vårt samfunn.

De små barna syns dette ble kjedelige greier etterhvert og da gikk vi over til å fortelle om norske troll, husnisser og fjøsnisser. Da ble det fort stille blant de små. Vi fortalte eventyret om bukkene Bruse- til stor latter blant alle. Denne historien ble selvfølgelig enda morsommere av at familiens geiter var sammen med oss i "klasserommet". Vi fortalte også om gutten som kappåt med trollet, om gretne fjøsnisser og rampete husnisser - og om at dette er noe folk i Norge har forholdt seg til lenge. Vi var også innom hvordan vi i Norge blander sammen julenissen og den tradisjonelle nissen; dette tema var de såvidt innom når de snakket om jul i desember, og vi lovet og fortelle mer om dette når vi kom på besøk. Etter timen ble barna spurt om hva de hadde lært og hørt; både om moralen i eventyrene og om likestilling og betydningen av hardt arbeid.

Vi hadde også med klær til elevene og familiene deres. Planen var egentlig å dra opp til et annet nabolag og begynne utdeling av klær der, men tiden løp fra oss. I morgen er det Holi, en viktig festival, så vi rekker rett og slett ikke mer utdeling av klær eller skole mens vi er her. Det gjør i grunn ikkeno - for dette tar Vijay og Vio seg av senere.

Etter besøket i Tikri tok vi med en av sønnene i familien og dro på grønnsaksmarkedet for å gjøre unna denne ukas innkjøp av grønnsaker. Vi ble også bedt på middag i Tikri i morgen, noe vi selvfølgelig sa ja til.

Så var det tid for å komme seg hjem og slappe av litt, snakke med Vijay og Vio om stort og smått og spise middag. I morgen er siste dagen her i Khajuraho og vi skal feire Holi med familien i Tikri; DET blir spennende saker det!!!

Men; før alt dette dro vi en tur på markedet sammen med Vijay for å kjøpe de siste få tingene familien trengte, herunder to sarier til bestemor! Så møtte vi alle ungene utenfor markedet og ga alle litt penger de kunne ha det gøy for; summen tilsvarte ti turer i karusellene der. Dette visste de ikke noe om og gjett om småjentene ble glade! Og alle brukte noe av pengene på morro, men alle barne ga også noe av pengene til mor fant vi ut etterpå- og mor brukte dette på småting til huset. Men mor og bestemor unte seg også litt neglelakk. Gutta i familien kjøpte seg belter og lommebok også.

Vi var også ute med Vio og leverte tøyposer fra Tøyposeprosjektet til en lokal butikk som hadde lagt inn en bestilling


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg