Framtidsplaner

Dag 4 var en virkelig travel dag som nevnt i en annen blogg, men vi fikk blant annet gjort noe annet som er veldig viktig; nemlig snakket med barna i Tikri om framtiden og hva de selv ønsker. Problemet med den offentlige skolen i Tikri er at det foregår lite undervisning rett og slett fordi læreren ikke dukker opp. Å hjelpe barna slik at de er i stand til å bytte skole er derfor viktig.

Noen av elevene vi har hatt i skoleprosjektet hadde litt større forkunnskaper enn andre; noen gikk allerede på en grei skole men trengte litt ekstra undervisning i skriftlig hindi. Disse har nå sluttet og får mer ut av skolen de allerede gikk på. Andre har blitt såpass flinke at vi har hjulpet dem inn på skolen nede i selve Khajuraho, og disse trenger heller ikke mer undervisning fra oss. Selv om dette ikke er barn fra rike familier trenger de ikke mer hjelp fra oss for å fortsette skolegangen.

Blant våre elever nå er det tre stykker (to jenter og en gutt) som veldig gjerne vil bytte skole til hovedskolen i Khajuraho, men de vil trenge både praktisk og økonomisk hjelp med dette. De vil også ha behov for å fortsette i vårt skoleprosjekt i tillegg.

Når det gjelder de andre barna er de enten for små til å bytte skole, eller mangler for mye skolegang til at vi kan hjelpe dem videre med formell skole. De fortsetter selvfølgelig hos oss. Cathrine satte seg ned med tenåringene som ikke kan begynne på vanlig skole spurte dem hva de ønsker og tror de kan få til som levebrød når de blir voksne (strengt talt er alle disse i en alder hvor det ikke er uvanlig å måtte jobbe i India så dette er ikke fjern fremtidsdrøm for dem). Og hva må de gjøre/hva trenger de å lære for å få til det??

En vil bli rickshawsjåfør; han jobber endel med manuelt arbeid i dag- så han må blant annet begynne å spare pengene sine og ikke sløse de vekk. Klarer han å spare vil han etterhvert få lån og kan realisere drømmen sin. Å kjøre rickshaw kan han, men han trenger det formelle førerkortet. Vi kjenner han godt - og det er av ulike grunner ikke aktuelt å hjelpe han med et eventuelt førerkort før han har bevist at han kan jobbe målrettet med sine framtidsdrømmer. Dette vet han vet veldig godt - og han vet også hvorfor det er slik og hva som kreves av han for å endre dette.

En annen gitt ønsker å jobbe med turisme, gjerne på hotell. Han må lære seg bedre engelsk både skriftlig og muntlig- og bedre skriftlig hindi. Når han kan det vil Vijay enkelt finne en jobb til han - og så la vi en plan for det. Det innebærer skole - og blant annet å tilbringe mye tid i butikken til/sammen med Vijay slik at de kan snakke engelsk sammen.

Ei jente vil være skredder og hun har allerede fått symaskin og fått opplæring i å sy klær. Hun har nå fått tilbud om å begynne i Tøyposeprosjektet og Vijay skal bruke sitt kontaktnett for å gi henne litt kunder så hun sakte kan jobbe seg opp. Vi hører rykter om at hun er virkelig flink med symaskinen sin - så dette har vi tro på.

Sistemann visste ikke helt hva han ønsket seg, men han vet han ikke liker manuelt arbeid som han har fra tid til annet i dag. Han tror kanskje han vil jobbe i butikk. Spørsmålet kom litt overraskende på han så han hadde ingen forslag selv til hva han trengte så da ga vi han litt betenkningstid. Men vi vet jo at så fort han kan lese både hindi og engelsk bedre enn i dag så ordner det seg med jobb via kontaktnettet til Vijay.

Vijay har et stort kontaktnett, stor omsorg for disse barna og ikke minst vilje til å bruke alt han kan for å hjelpe dem. Både vi og ikke minst barna er fryktelig heldige.

Vijay’s store hjerte gjelder ikke bare barna. I området der de bor er det mange løshunder og noen av disse har vært syke nå. Vijay har ringt etter dyrlegen noen ganger mens vi har vært her, og flaskeforet valpene når mora var for syk til å gi de mat. Han sjekker de for tegn på infeksjon og sprayer bakteriedrepende guffe på sår ved behov. Han ikke bare tar vare på dyrene og gor dem mat, men tar seg også tid til å kose på dem og leke med dem - noe de setter tydelig pris på.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg