Tempelbesøk, markedsdag, tivoli og motorsykkeluhell

Dag 4 i Khajuraho var en travel dag. Første post på programmet var en guidet tur til noen av Khajurahos mange templer. Cathrine har besøkt disse 3 ganger før, og Linn en gang før, men fortsatt en fantastisk opplevelse.

Etter tempelbesøk heiv Cathrine seg bakpå motorsykkelen til Vijay og dro til Tikri. Familien har jo omtrent ingenting, og siden vi nå er på besøk samtidig som det er det årlige markedet har vi bestemt å bruke litt av private penger på å kjøpe nødvendige ting til familien. Cathrine og Vijay måtte derfor sette seg ned med familien og snakke om hva de har mest behov for. Vi har jo jobbet med denne familien en stund nå og de forventer fortsatt ikke at vi skal fikse alt for dem. Vi har erfart at de jobber hardt og bruker de pengene de har på en god måte. Under samtalen med familien nevnte de også veldig fornuftige ting. Vi spurte blant annet om de trengte klær, men de svarte at det hadde de på grunn og klærne de har fått før. Vi vet mor trenger nye sarier, men det ba hun ikke om. Vi har jobbet mye med dem før for å få dem til å være ærlige om hva de trenger, så ønskelista var lang uten at de på noen måte forventer at vi skal ordne alt. Cathrine snakket også med barna om deres håp for framtiden, men det finner dere mer om i en annen bloggpost.

Vi har lenge forsøkt å få orden på familiens jordbruksland. De har ett de deler med en onkel som de har mange problemer med. Vi har nå ordnet det slik at landområdet er formelt delt opp slik at de ikke er avhengig av onkelens godvilje. Det andre området klarte de ikke å bruke etter faren døde så dette har andre tatt i bruk. Papirene på dette er også i orden nå og så fort avlingen som er satt der nå er høstet kan familien igjen bruke området til dyrking. Vijay, Cathrine og en av familiens sønner satte seg på Vijay’s motorsykkel for å se på landområdene. Vi kjørte på smale steinete stier og stedvis var det ordentlig bratt. I en av disse stigningene satte Vijay motorsykkelen i feil gir- så da stoppet det opp og sykkelen velta overende i steinrøysa. Cathrine satt bakerst og sklei litt småelegant av sykkelen og landa på beina, men gutta og sykkelen havna i steinrøysa.... ingen skada seg- men Cathrine var rimelig happy når vi var tilbake på bredere vei.

Etterpå var det tid for å møte familien på markedet og se hvor langt vi kom med budsjettet vårt. Lista inneholdt krydder for et år, senger, en stor metallkiste til oppbevaring av madrasser og sengetøy, to store metallboksen som hver kan romme 400kg hvete, kokeutstyr, sko til alle (vårt forslag), bokser for oppbevaring av krydder og sari til mor (vårt forslag). Hele familien inkludert bestemor på 65 år ble med på markedet. Det er ikke bare behagelig å gå der å betale for alt dette; vi hang stort sett med de minste ungene mens Vijay, mor og de eldste så på ting og forhandlet om pris. Når de var ferdige med det og hadde prisen klar kom de til oss og diskuterte litt, før vi gikk og betalte. Men det ubehaget vi hadde med å leke onkel skrue var verd det for dette er en familie som ikke tar noe for gitt. Ungene fikk beskjed om å velge ut akkurat de skoene de ville ha og øynene til småjentene glemmer vi nok aldri. Noen av de eldste sa også at de ikke trengte "ordentlige sko"- men ba om er par billige plastslippers istedet. Det ble sko eller slippers på alle, inkludert bestemor.

Til slutt tok vi de med til tivolidelen av markedet og kjørte karusell med ungene og kjøpte is til dem. Vi ble ikke helt ferdige med alt, men det begynte å bli seint så vi sendte familien hjem igjen til Tikri-før vi møtte Vio og Leela for litt mat.

Sånn apropos mat så har vi ikke spist all verden siden Delhi pga matforgiftningen. Vi er alle helt friske igjen, men vi har stort sett levd på ris, yoghurt, lassi (yoghurtdrikke), tørr toast, banan, potetgull og cola de siste fem dagene.... men nå begynner matlysta å komme tilbake heldigvis.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg