Hæppi Holi


I dag feirer de Holi i India-eller fargefestivalen om du vil. Holi markerer begynnelsen av sommer og de starter feiringen kvelden før med det de kaller «the burning». I landsbyen lager de en diger haug av store tørka kubæsjkaker som brennes. Mens bålet brennes spilles det hellig musikk. Folk i landsbyen går til bålstedet og har med seg en pose krydder de har veivet over hodene til familiemedlemmene. De hiver krydderet på bålet og på denne måten kvitter de seg med all negativ energi. Deretter tar de med seg glødende kubæsjkull fra bålet og går hjem. Hjemme lager de et lite bål av små kubæsjkaker og bruker kullet de hentet for å tenne på. Dette renser hjemmet for negativ energi. Asken bruker de til å strø ved huset hver dag resten av året- for å holde spøkelser/onde ånder/demoner ute. Vi var så heldige å få oppleve «the burning» med Vijay og mamman hans.

Neste dag tok vi det rolig på formiddagen, før vi dro ut på markedet for å hente de større tingene vi kjøpte der. Vi plukket også opp hele 12 kilo fargepulver slik at vi kunne leke med ungene. Kasting av fargepulver er veldig populært og når vi kjøpte selv kunne vi passe på å få pulver som kan vaskes av og som ikke gjør særlig skade. Det tok ikke lang tid fra vi kom til leken var igang-etter litt forsiktig start. Til slutt var det vanskelig å se hvem som var hvem av oss og vi hadde fargepulver på de merkeligste steder!!

Vi fikk etterhvert børstet og vasket av oss det verste og så var det tid for mat; eldste datteren hadde laget helt nydelig mat og vi spiste oss halvt ihjel!

Etter middag satte vi oss ned og snakket med familien og nabobarna- men mest med mor og bestemor om familiens historie; innholdet i denne samtalen kommer på en egen bloggpost. Så var tiden kommet til å ta farvel med familien og det ble ganske så emosjonelt der på et tidspunkt....

Da er Khajuraho/Tikri-delen av turen vår i stor grad over, men vi har mer å skrive om herifra da vi slett ikke har rukket å skrive alt underveis.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg