22 elever i Tikri!

Nå har vi fortalt mye om hva vi har gjort i Khajuraho og Tikri. Det er fortsatt flere ting å fortelle om det vi har lært mens vi har vært på besøk.

Vi visste Vijay var en fin person og flink lærer, men å se han i samspill med elevene viste oss hvor fantastisk flink han er og hvor perfekt han er for jobben. Elevene er trygge på han og han har en egen evne til oppmuntre elevene og vise de hvordan de kan lære av sine feil. Atmosfæren er munter og med mye latter. Vi blir også fortalt at våre elever er mer konsentrerte og pliktoppfyllende enn elevene på tilsvarende timer holdt av Friends in Khajuraho Association. Vi er rett og slett veldig stolte og imponert.

På vanlige skoler i India er elevene redd for læreren og blir gjerne slått om de er urolige i timene eller svarer feil. Vi har sett Vijay ta hver eneste elev på alvor og behandle de med respekt. Selvfølgelig må han være litt streng av og til, men sånn er det å undervise til dels små barn. Det er mange grunner til at Vijay er så perfekt til denne jobben, men Vijay’s historie fortjener en egen blogg!

Det er 22 elever tilknyttet undervisningen nå. Rike foreldre som ber Vijay ta inn barna deres blir avvist, for de har råd til å betale for privatundervisning selv. Barn som viser seg å kunne lese og skrive godt blir også avvist, for Vijay skal kunne vie all tiden sin på de som ikke kan nok for alderen og klassetrinnet sitt. Disse 22 barna, i alderen 6 til 18 år, er derfor fattige barn som ellers ikke har mulighet til å lære å lese og skrive skikkelig. De fleste barna i grunnskolealder (under 14 år) går på vanlig skole i tillegg. Blant de eldre har de fleste fullført grunnskole. Læreren i landsbyskolen underviser sjelden selv når han dukker opp så fullført grunnskole er ingen garanti for å ha lært å lese. Noen av elevene droppet ut av skolen allerede som 7/8 åringer og for disse er undervisningen vår i praksis den eneste utdanningen de får. De har rett og slett vært utenfor utdanningssystemet for lenge til at formell utdanning er aktuelt akkurat nå. Alle elevene våre har hatt god framgang på sitt nivå, og selv 14-åringen uten noe skolegang kan nå gjette seg frem til hva det står på mange av skiltene han ser. For noen av disse 22 barna er veien ut av anafabetisme fortsatt lang.

Kastesystemet er formelt avskaffet i India men preger likevel livet i landsbyer som Tikri. Undervisningen foregår hjemme hos Aryan’s familie, som er ganske så lavt plassert i kastesystemet. Vi har hatt noen høykasteelever som har oppført seg respektløs ovenfor Aryan’s familie og andre elever med lavere kaste. Dette har vi nulltoleranse for-hos oss er alle like mye verd!

Det er ikke ofte Vijay har alle 22 elevene i klassen. 7 av Aryan’s barn er alltid tilstede såfremt de er i Tikri. Det er også noen fler som nesten alltid dukker opp. Resten er litt til og fra da de også må hjelpe foreldrene med jordbruksarbeid og være med når de av ulike grunner forlater Tikri for kortere eller lengre perioder. Det er også mange festivaler i India som kommer i veien for deltagelse. Dette får vi ikke gjort noe med, og alle elevene er velkomne når de dukker opp.

Noen elever er allerede «uteksaminert», noen har vi hjulpet med praktisk bistand for å begynne på hovedskolen nede i Khajuraho. Dette er barn som ikke trenger oss for sin videre utdanning.

Fra neste skoleår, som starter i juli, har vi tre elever som vi skal hjelpe inn på hovedskolen i Khajuraho, men som ikke har midler til å dekke transport og skolebøker etc selv. Disse tre skal vi hjelpe! Det er en gutt på ca 17 år som fullførte 8.klasse for noen år siden, ei jente som fullfører 8.klasse nå til sommeren og ei jente som skal begynne i 6.klasse. De vil alle få ekstra oppfølging og fortsette å delta i undervisningen i Tikri. Særlig gutten på 17 vil trenge faglig hjelp, men han vil så gjerne ta mer utdanning at vi vil gi han denne muligheten. Dette vil kreve ekstremt mye av han, men han er veldig motivert så vi ser absolutt ikke bort fra st han vil klare dette under veiledning av Vijay.

Vi håper selvfølgelig at flere ønsker å bidra til arbeidet vårt slik at vi kan gi flest mulig barn muligheten til å lære å lese og skrive og ta utdanning ved en skole der det faktisk undervises. Ønsker du å bidra på en eller annen måte så ikke nøl med å ta kontakt med oss. Det er mulig å støtte med både enkeltbeløp og fast donasjon. Det er også til stor hjelp om du deler informasjon om det vi gjør til andre.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg