Vijay’s historie

Vijay er gift med Vio fra Frankrike, og det alene gjør han meget godt egnet til å være sosialarbeider for hos i og med at han har forståelse for både indisk og europeisk kultur. Men det er mer ved Vijay enn som så.

Vijay er eldste sønn i en søskenflokk på sju. Da han var seksten døde faren og som eldste sønn sto han med alt ansvar for en stor familie. Faren hans hadde vært nær venn med en tysk mann i mange år og denne mannen-som Vijay omtaler som onkel- tilbydde seg å hjelpe familien. Vijay ville at onkel skulle ta han med til Europa, men da fikk Vijay et strengt brev hvor onkelen sa han ville ha null sjanser til å klare seg i Tyskland; der ville han få en skjebne som var værre enn tigger!! Han fikk klar beskjed om å finne en løsning på livet sitt der han var.

Dette syntes Vijay lite om, men han hadde jo ikke noe valg. Faren hans hadde drevet en suvenirbutikk for turister men den måtte de stenge. Vijay begynte så smått å lære seg engelsk ved å være sammen med folk han kjente som jobbet med turister. Sakte men sikkert begynte han å forstå engelsk og etterhvert snakke litt også. Han lærte seg et kunsthåndverk og etterhvert kunne han åpne butikken igjen og jobbe med turister. Vio dukket opp i livet hans i 2005, og kom tilbake i 2008 for å bo sammen med familien og lære hindi. Han snakket så mye han kunne med henne for å bli enda flinkere i engelsk. Ting gikk ikke alltid på skinner for Vijay og han gjorde periodevis mye dumt. Men han lærte av det og tok ansvar. Vio og Vijay er nå gift og har en datter på to år.

Parallelt med dette fikk Vijay penger fra sin Tyske onkel hver måned. Han jobbet hardt og «overskuddet» ble spart og senere investert i land.

Vijay fikk derfor hjelp på samme måte som Aryan’s familie får hjelp av oss. Vijay vet alt om hvordan det er å være i familiens sko- og hvor viktig slik hjelp er. Han identifiserer seg veldig med Aryan’s familie da familiens skjebne ligner hans egen. For han har Aryan’s barn og enke blitt en del av hans egen familie.

Han hadde også fem søstre som alle skulle giftes bort. Det var Vijay’s ansvar å finne ektemann og betale medgift. Søstrene hans var dårlig utdannet så medgiften var dyr-også sett med norske øyne. Selv i dag er det sjelden at paret treffes før de gifter seg, men de får snakke på telefonen. Vijay ville ikke gjøre det slik, men insisterte på at søstrene skulle treffe gutten og at begge parter skulle si om dette var noe de ville før avtalen mellom familiene ble inngått.

Å se Vijay som lærer var en utrolig fin opplevelse. Alle elevene er trygge på han og måten han veileder på er tilpasset hver enkelt elev. De minste gjør maaaaaaange feil, men får likevel skryt når de viser frem hjemmeleksene så de stiller seg forventningsfullt opp for å vise Vijay hva de har gjort. Det tulles og tøyses mye, men elevene får også beskjed om å være stille og følge med når det er tid for det. Han tar seg også alltid tid til å svare på alle spørsmål de har. Han kjenner elevene sine veldig godt og vet hva hver enkelt av de 22 elevene trenger.

Vijay er en omsorgsfull mann, og ikke bare ovenfor sine medmennesker. Det er mange løshunder i India og han tar vare på de som holder til i landsbyen hans. Enkelte hunder som ellers holder til andre steder kommer til huset hans om de er syke. Han ringer dyrlege når det trengs, behandler sår og småinfeksjoner, gir de mat, leker med dem og flaskeforer valper når mødrene er for dårlig til å mate dem selv. Han har ikke bare omsorg for folk som holder til i og rundt Khajuraho; gjennom organisasjonen de driver har de kontakter i en by ca 20 mil unna. En kveld vi var ute og spiste fikk han en telefon om at det var ei dame som oppholdet seg på togstasjonen. Hun hadde blitt voldtatt og slått helseløs og hadde med seg en liten baby. Vijay ringte rundt og klarte å få tak i noen han kjenner som bodde i nærheten. Dama ble hentet og kjørt til sykehuset og alt går etter forholdene bra med henne.

Vijay er leken, omsorgsfull, smådistre, full av tull og tøys men også veldig ansvarsfull. For oss er han rett og slett en fantastisk person- og vi kunne ikke bedt om en bedre lærer og sosialarbeider.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg