Guidet tur med Salaam Baalak Trust

På morgenen i dag ruslet vi til New Delhi togstasjon og litt videre i retning Connaught Place for å møte Asif fra Salaam Baalak Trust (SBT), en organisasjon som jobber med gatebarn i Delhi og Bombay i tillegg til å drive en nasjonal hjelpetelefon for barn. Asif er selv et tidligere gatebarn som har fått hjelp av SBT. Han ble foreldreløs som 8-åring og har levd på gatene i Delhi, Agra, Bombay og ulike steder i Rajasthan. Han er nå 18 år og i ferd med å fullføre videregående og bor på et av SBT’s barnehjem i Delhi.

Han fortalte om livet som gatebarn, og om årsakene til at barn havner der. Vi var innom et av organisasjonens kontaktpunkter, hvor sosialarbeiderne nettopp hadde plukket opp 3 smågutter. De har kontaktpunkter, dagsentere og barnehjem, og har stort fokus på at barna selv skal være motiverte. De oppsøker barn på gata, men det er opp til barna om de ønsker å knytte seg til organisasjonens mange tiltak. Mange barn oppsøker også Salaam Baalak selv da de har hørt at de kan få hjelp av dem.

Barn som har kommet bort fra foreldrene får hjelp til å komme hjem hvis de vil, men ingen barn tvinges til noe. De får rett og slett bare informasjon om tilbud og kontaktpunkter og møter barna «det de er». Ofte har barna gode grunner til å bo på gata og barna blir tatt på alvor. Organisasjonen jobber mye med motivasjon for å få barna til å ville flytte inn på barnehjemmene og ta utdanning. De jobber også forebyggende opp mot barn i slumområder. De plukker forøvring opp hele 900 gatebarn årlig, bare i Delhi!

Det var helt fantastisk å høre Asif’s historie, å høre om andre tidligere gatebarn som klarer seg fint, og møte barn som benytter seg av dagsenterne/kontaktpunktene i området der vi bor. Der får de grunnleggende helsehjelp og utdanning, samt tilbud om kino- som er uhyre populært og en viktig «døråpner» for disse ungene. Organisasjonen jobber med utgangspunkt i ydmykhet og respekt for barnas situasjon.

Av respekt for barna tok vi ikke bilder inne. Men vi hadde god tid til å leke med dem, bryte håndbak (!), «tommelkamp» og leke klappeleker. Guiden vår, Asif, drømmer om å studere statsvitenskap og bli lærer- og med hans formidlingsevne spår vi ham en lysende framtid.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg