Et tilbakeblikk på vårt besøk i Khajuraho


Vi har nå vært hjemme igjen i tre uker - og det har vært mange inntrykk å fordøye. Det har strengt talt ikke bare vært inntrykk vi har slitt med å fordøye, for vi har tydeligvis tatt med oss 2-3 bakteriebaserte infeksjoner hjem (i tillegg til den vi fikk i starten av turen).... Vi hadde maks uflask rett og slett, men nå er vi ihvertfall omtrent tilbake til normalen alle tre. Og dette har slett ikke skremt oss fra å ta en ny tur - selv Torlaug er klar "nårsomhelst" i følge seg selv. For det var litt av en tur - både for oss personlig og for organisasjonen vårt.

Det er selvfølgelig verdifult å se prosjektene våre "live", selv om Vio og Vijay er flinke til å holde oss oppdatert med tekstmeldinger, talemeldinger, eposter, telefonsamtaler, bilder og video. Det er likevel ingen erstatning for å være der selv. Det er også av stor verdi for oss å ha bodd en uke hjemme hos Vio og Vijay og blitt bedre kjent. Vi vet også at de har satt stor pris på det. Vi ser frem mot et langt og spennende samarbeid med Friends in Khajuraho Association, og håper på mange flere besøk.

Vi trodde egentlig at en uke skulle være veldig mye tid, men på grunn av en litt treig start og blant annet feiring av Holi så rakk vi ikke alt vi hadde tenkt. Vi syns det var spesielt synd at vi ikke kunne få delt ut alle klærne vi hadde med selv, men måtte overlate hele den jobben til Vio og Vijay. Vi skulle også gjerne sett tøyposeprosjektet i aksjon, besøkt The Different School og deltatt i søppelplukking i Old Village - men under vårt besøk hadde tøyposeprosjektet en liten pause og det som var av timer i The Different School kolliderte med andre ting. Man rår dessverre ikke over alle omstendigheter - og ting tar ofte mer tid enn man tror i India, selv om man planlegger for at alt går på indisk tid.

Men vi fikk gjort veldig mye; Vi fikk observert og deltatt i skoletimene tre av dagene vi var i Khajuraho. Vi fikk fortalt elevene litt om Norge - og mens tenåringene (og de voksne) ble store i øynene av å høre om norsk likestilling, så lo både små og store av eventyret om bukkene Bruse. Å forklare hva et troll er for noe var ikke enkelt, men vi tror de fikk en viss ide om det. Vi fikk plukket opp noen bøker i Delhi - og sett bøkene i bruk i timene. Ikke minst fikk vi et enda bedre inntrykk av hvordan undervisningen foregår - og rekkevidden av det arbeidet som gjøres. Vi er dypt imponert, både over Vijay som lærer og over at vi per nå når ut til 22 barn og tenåringer. I tillegg har skoleprosjektet allerede hjulpet noen barn videre på bedre skoler slik at de ikke trenger oss lengre. Vi har blitt inspirert til å ikke bare fortsette dette arbeidet, men å ta det videre til å støtte de elevene som trenger det i videre skolegang.

Vi fikk tilbrakt mye tid med Aryans familie, og det gleder oss å se hvor friske de er og hvor mye håp og glede det er i familien nå. Vi fikk kartlagt hva de ulike barna ønsker seg og lagt planer på både kort og lang sikt. Når vi først var der brukte vi også litt private penger på å skaffe familien noen nødvendige ting til huset. Besøket gjorde selvfølgelig et spesielt inntrykk på Cathrine som har kjent denne familien i 15 år nå. Tidligere besøk har vært påvirket av begrenset tid og varierende kvalitet på tolkingen. Denne gangen hadde vi massevis av tid og en tolk begge kjenner og stoler på. Dette gjør selvfølgelig kommunikasjonen mer åpen og fortrolig, og Cathrine fikk for første gang et større innblikk i familiens historie. Det å se mor i familien være så sunn fysisk, gå med hevet hode og med mer selvsikkerhet og stolthet enn noen gang var sterkt rett og slett. Torlaug har jo også forholdt seg til familien i 15 år gjennom Cathrine og det var veldig spesielt for henne å endelig møte disse menneskene hun har hørt om i så lang tid. Vi hadde mange gode samtaler med både mor i familien og alle barna. Men ikke bare alvorlige samtaler og mimring om Cathrines kontakt med dem - det var også rom for mye latter og lek. Det var noen våte øyne når vi tok farvel med familien.

Vi besøkte jo også noen andre steder i India, og det kan du lese om i en egen bloggpost.

Vi håper på et langt og godt samarbeid med vår lokale partner - og for å lykkes er vi helt avhengige av våre støttespillere her i Norge. Har du lyst til å være en av oss er det bare å ta kontakt - du kan bli medlem, støtte oss finansielt eller på andre måter. Kanskje du kan tenkte deg å gi en liten sum hver måned - eller bli med oss neste gang vi drar? Uansett hva du har lyst til og mulighet til å bidra med, så ikke nøl med å ta kontakt med oss!


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg