Ny skolehverdag!

2.juli begynte Raju*(ca 18 år), Anjana* (12 år), Priya* (ca 15 år) og Poonam* (ca 7 år) på ny skole i Khajuraho. De har alle tidligere gått på landsbyskolen i Tikri, men for Raju er det fire år siden sist han gikk på skole. Skolen i Tikri er ganske dårlig, og Raju, Priya og Poonam går derfor et år om igjen. Da vi startet undervisningen i Tikri sto det dårlig til med lese- og skriveferdighetene til de eldste, men i dag har de få problemer med å lese på eget morsmål og kjenner til og med igjen ganske så mange engelske ord. Skriveferdighetene har også forbedret seg mye!

Alle fire går i klasser der det undervises på Hindi. Raju vil helst ha undervisning på engelsk for å lære språket best mulig; vi har undersøkt muligheten for det, men da må han begynne i 4.klasse og det er ingen god ide for en 18-åring og det skjønner han. Raju og Priya går sammen i 8.klasse, mens Anjana går i 7.klasse og Poonam i 1.klasse.

Skolen de går på har over 500 elever og 18 lærere. Vijay kjenner flere av lærerne så vi har god innsikt i skolehverdagen deres. Lærerne oppfattes som flinke og snille (etter indisk målestokk), og elevene syns skole er en helt annen opplevelse enn på landsbyskolen i Tikri. Mye av dette skyldes at klassekameratene er litt annerledes innstilt til skole enn de er vant med fra før. Så langt opplever de heller ikke skolen som for vanskelig og utfordrende. Men klart; dette er en utfordring for alle fire.

Skoledagen deres begynner klokken 10, og da skolen ligger et godt stykke unna Tikri må de ha skoleskyss. De har undervisning frem til klokken tre, og det er undervisning seks dager i uka. Den andre lørdagen i måneden er imidlertid undervisningsfri så noen «langhelger» har de. Fire dager i uken følger de undervisningen i Tikri i tillegg, og Vijay tar hensyn til skolearbeidet de uansett må gjøre. Det blir noen lange og intensive dager med skole for dem en stund fremover, men vi tror dette gir dem den beste muligheten for å lykkes.

Skolen de går på er privat, så det er litt skolepenger å betale. De fikk selv velge mellom offentlig og privat skole, men rådet vi fikk fra Vijay var privat skole på grunn av det dårlige utgangspunktet de har. Vijay kjenner lærerne og vet at de kan ta hensyn til elevenes utgangspunkt og utfordringer på en bedre måte en på den offentlige skolen. Det er lite (om noen) individuelle tilpasninger i den offentlige skolen i Khajuraho så selv om skolen som sådan er bra vil den fungere dårlig for disse elevene.

For transport og undervisning betaler vi ca 90kr per elev hver måned. I tillegg er det utgifter til bøker, uniform, utstyr og eksamen mm, slik at total kostad for hver elev ligger rundt 140kr i måneden (fordelt på 12 måneder). Per nå dekkes utgiftene med engangsdonasjoner vi har fått, men hvis noen ønsker å sponse en elev på fast basis er det bare å melde seg som fast giver. De kan gå på denne skolen til og med 12.klasse om de vil, så dette arbeidet vil trenge finansiering i lang tid. Vi håper også å tilby støtte til flere etterhvert som vi kommer i kontakt med unger som har lyst og trenger hjelp med skolegang.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg