To år (og 16 år)


I dag er det to år siden Vio og Vijay dro opp til Tikri og møtte Aryan's familie for første gang. Det har skjedd så mye på de siste to årene - og familiens situasjon i dag kan ikke sammenlignes med situasjonen slik den var for to år siden. En ting er den økonomiske hjelpen de har fått; det har såklart hatt en stor betydning for livssituasjonen, boforholdene og helsetilstanden til alle familiemedlemmene. Minst like viktig er støtten og veiledningen de har fått gjennom Vijay - og det som gleder oss aller mest er den endringen vi ser hos familien når det gjelder å planlegge for og tro på framtiden (vel....vi snakker India her, så med norske øyne er det fortsatt ikke snakk om all verdens planlegging selv om endringen er stor). Vi ser også at de selv tar initiativer og bruker muligheter de har - og ikke forventer at vi skal ordne alt (for det verken skal eller vil vi gjøre). Dette er akkurat slik vi håpet det skulle utvikle seg.

For to år siden bodde alle i et lite rom, men rommet manglet dør i den ene åpningen. Rommet inneholdt nesten ingenting utover klær og et absolutt minimum av utstyr til å lage mat. I dag har de to rom, og dører som kan låses. Uteområdet er utbedret og skjermet med mur og port. De har senger med plass til alle så de slipper å sove på gulvet, varme tepper å sove under i den kalde årstiden og de har oppbevaringsmuligheter for korn, krydder og tepper blant annet. Det er fortsatt veldig enkle kår, men et hav av forskjell likevel. Noe av dette har de fått hjelp til av oss, mens andre ting har de ordnet helt selv.

Familien har nå råderetten over landbruksområdet de eier (selv om noe av papirarbeidet og fysisk oppmåling gjenstår så er de registrert som rettmessige eiere av området) og de har flere geiter enn før. Ungene kan lese og skrive, og de jobber hardt på skolen. To av gutta har flyttet hjemmefra og jobber i Kashmir, men de andre 7 ungene bor hjemme. En passer familiens (og naboens) geiter, en jobber, den eldste jenta hjelper mor i huset - mens de fire siste ungene går fulltid på skole. Også andre barn i landsbyen har fått en bedre muligheter gjennom undervisningen som holdes fire dager i uka hjemme hos familien.

I januar er det også 16 år siden dette egentlig startet - og har du ikke lest bloggen om Cathrines møte med Aryan i 2003 så kan du gjøre det her.


Relaterte innlegg

Se alle
Relaterte innlegg
Utvalgt innlegg
Kategorier
Arkiv
Siste innlegg